Nesnelerin İnterneti
Nesnelerin interneti terimi, IoT olarak kısaltılır ve İngilizcesi “Internet of Things” olarak ifade edilir. Telefonlar, bilgisayarlar, evde ya da ofiste kullanılan elektronik sistemler, fırın, klima gibi internete bağlanma teknolojisine sahip bütün nesnelerin internete erişiminin sağlanması sonucu birbiriyle iletişim halinde olması anlamına gelir. Sadece birbirleriyle iletişim halinde olmaları beklenmez, tüm bilgileri ve değişiklikleri, belirtilen protokollerde, bu sistemin sahibine de iletmeleri gerekir. Yani nesnelerin interneti sadece nesnelerin birbirine internet üzerinden bağlanmaları ve haberleşmelerini değil, insanlarla da iletişime geçmeleri anlamına gelir.
Nesnelerin İnterneti Çalışma Prensibi
İzleme cihazları, sensör çeşitleri, biochip çeşitleri ya da erişim düzeneklerinin tamamı nesne olarak nitelendirilebilir. Sistemde yer alacak tüm nesneler tekil anahtar adı verilen bir veri grubu ile tanımlanır. Bu tanımlama şekli, tüm nesnelerin aynı dili konuşmasını sağlar. Ancak nesnelere tekil isim verilmesi günümüzde yaygın kullanılan IP adreslerinin sınırlılığı nedeniyle her zaman mümkün olmayabilir. Bu durumu aşmak için daha gelişmiş teknolojiler tasarlanmaktadır. Tekil anahtarla işaretlenen her bir parça ya da tüm sistem, dünyanın her yerinden kontrol edilebilir hale gelir. Böylelikle işlemciler ve kablosuz ağ ile herhangi bir nesnenin internete bağlanması ve uzaktan kontrolü mümkün olduğu gibi tüm sistemin çalışması için komut vermek gibi basit işlemler de uzaktan uygulanabilir. Ayrıca, önceden çeşitli ayarlamalar yapılarak, insanlara ihtiyaç duymadan nesnelerin birbiriyle internet aracılığı ile iletişime geçmesi ve bilgi transferinde bulunması sağlanır.
Nesnelerin İnterneti Kullanım Alanları
Elsa Bilişim, nesnelerin interneti sistemini firmalar için en doğru şekilde operasyona girecek şekilde kurar ve çalıştırır. Özellikle basit cihazlarla veri toplama işleminden, farklı üretim ve dağıtım sistemlerine kadar doğru zamanda doğru ekipmanla müdahale edilmesini sağlar. Toplanan anlık verilerin hızlı analizi ile raporlama işlemlerinin gerçekleştirilmesi işlemlerini hatasız olarak gerçekleştirebilirsiniz. Böylece işletmenizde bulunan tüm verileri anlamaya ve anlamlandırmaya, verimlilik artışına ve oluşabilecek riskleri önceden belirleyerek maliyetleri azaltacak önlemleri almaya olanak verir.
Seri üretim yapan firmalarda “Sıfır Duruş Süresi” (Zero Downtime - ZDT) sistemi IoT ile sağlanır. Bu sisteme ekipmanların yıpranma analizleri, bozulma öngörüleri, optimize edilmiş bakım maliyetleri dahildir. Böylelikle firmanızda üretim kesilmeden bakım ve onarım işlemlerinin yapılmasında Elsa Bilişim farkını yaşarsınız. Şirketlerin dijital dönüşüm süreçleri boyunca tecrübeli ekiplerimizle fizibilite, analiz ve hedef çalışmaları yapabilirsiniz. Anahtar göstergelerinizi analiz ederek üretim ve dağıtım sistemlerinizden toplanan verileri görsel ve analitik çözümlere dönüştürebiliriz. Öngörü ve karar mekanizmalarının sıfır hata ile çalışması için şart olan dijital dönüşüm sürecinde de Elsa Bilişim olarak size destek oluyoruz.